Jak si změřit velikost prstenu

od Filip Salamon dne August 17, 2021

Čeká vás velká událost jako narozeniny či promoce a chcete jako dárek koupit zlatý prsten? Anebo si jen chcete udělat radost a koupit si prstýnek na památku? Ale nevíte, jak si správně změřit jeho velikost, aby vám perfektně seděl a nemuseli jste ho jít hned měnit, anebo zmenšovat či zvětšovat? Poradíme vám, jak na to.

Návod na zjištění velikosti prstenu

Zjištění správné velikosti prstenu je velice jednoduché. Stačí si vzít provázek a obtočit si jej kolem prstu, anebo si rovnou pořídit náš měřící proužek. Díky měřícímu proužku si velice snadno a v pohodlí domova změříte správnou velikost prstu pro prsten. 

Měřící proužek pro správné určení velikosti prstu vám zdarma pošleme poštou, anebo přiložíme k vaší objednávce. Stačí jej pak už jen přiložit k prstu a určit správnou velikost. V případě, že byste se netrefili, prsten vám samozřejmě rádi vyměníme.

Měřící proužek

Měřící proužek je jednoduchá pomůcka na měření prstu. Jedná se o plastový proužek, na kterém je uvedena stupnice velikostí prstenů. 

Prsty se totiž mohou během života měnit. Jak vlivem změn váhy, tak rovněž změnami teplot v zimních a letních měsících. 

Proto je vždy lepší v případě náramku zvolit raději větší velikost, aby nebyl příliš těsný. Zato prsten by měl dokonale sedět, aby nepadal. Proto si vždy velikost prstenu přeměřte pomocí měřícího proužku.

Jak správně změřit velikost prstenu pomocí měřícího proužku

Jak se vyhnout nepřesnostem v měření? Jak odečíst velikost prstenu z měřícího proužku na milimetr přesně? Při měření dbejte na to, aby vaše prsty měly normální teplotu

Vlivem tepla se totiž kapiláry ve vašich prstech smršťují nebo natahují a tak se prst zvětšuje nebo zmenšuje. Aby vám prsten správně seděl za všech okolností, měřte si prsty ve chvílích, kdy vám není ani moc zima, ani příliš horko. Ideální teplota okolního vzduchu je kolem 20 °C.

Neměřte si prsten v horkém letní dni, kdy panují vysoké teploty, nebo vložte ruku na chvíli do chladné vody, aby se vám prsty zmenšily na normální velikost. 

Ale ani v zimních měsících není měření úplně ideální. Vaše prsty jsou prokřehlé a jejich obvod je díky staženým cévkám menší, proto by vám mohl být prsten v létě naopak těsný. Pro změnu si proto ruce ohřejte v teplé vodě, nebo si před měřením na chvíli nasaďte rukavice.

Měření velikosti prstenu na pobočce

Měření velikosti prstenu provádíme také osobně u nás na jedné z našich poboček. Najdete nás 4x v Ostravě - v Hrabůvce, ve Vítkovicích, v Přívozu a v Mariánských Horách

Pokud si však objednáváte prsten u nás na e-shopu a nechcete platit dvojí poštovné za případné vrácení prstenu, využijte měřící proužek. Ten slouží jak k měření prstů pro prsteny.

Jak si změřit velikost prstenu bez měřícího proužku?

Nemáte po ruce měřící proužek? Nechcete si jej objednávat? A ani na pobočku se vám příliš nechce? I přesto si můžete změřit velikost prstenu v pohodlí domova. Jak? Stačí si vzít proužek papíru, tužku a pravítko.

Proužek papíru obtočte kolem prstu a pomocí tužky si vyznačte, kde se vám proužek papíru spojí. Následně už jen stačí proužek papíru pomocí pravítka změřit na milimetry a díky tomu odečíst správnou velikost prstenu. Kolik milimetrů odměříte, takovou máte velikost prstenu.

Měření velikosti prstenu pomocí proužku papíru

Papírový pásek

Velikost prstenu

46 mm

46

47 mm

47

48 mm

48

49 mm

49

50 mm

50

51 mm

51

52 mm

52

53 mm

53

54 mm

54

55 mm

55

56 mm

56

57 mm

57

58 mm

58


Odměření velikosti prstenu s pomocí vašich šperků

Změřit velikost prstenu můžete i s pomocí vašich vlastních šperků, které aktuálně nejčastěji a rádi nosíte. Stačí změřit pomocí papírového pásku vnitřní obvod vašeho prstenu. Pokud je vnitřní obvod 56 mm, pak je velikost vašeho prstenu 56.

Co když i tak velikost nesedí?

Omylem jste si i tak vybrali špatnou velikost prstenu? Prstýnek vám i přes přesné měření s pomocí měřícího proužku nebo proužku papíru nesedí? V případě, že si vyberete špatnou velikost, prsten jde většinou upravit

Zmenšujeme nebo zvětšujeme je v části, která je zpravidla na spodní straně prstu tak, aby spoj nebyl vidět. Nejlépe se upravují prsteny hladké, ale je možné upravit také prsteny s kameny nebo rytinou, která se po úpravě prstenu opět obnoví.

S výběrem nebo s měřením vám pomůžeme

Nevíte si rady s výběrem? Potřebujete poradit? Chcete si nechat přeměřit správnou velikost prstenu či náramku? Obraťte se na nás. Rádi vám se správným výběrem šperků pomůžeme a poradíme. Jsme zde pro vás 4x v Ostravě, ale také online.

Nadpis

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny


Zpět na začátek